200 g kuvanog pirinca
3 kasike graska iz konzerve
2 mlada crna luka
2 cena belog luka
1/2 ljute papricice
2 kasike ulja
kasika soja sosa
sargarepa
Na ulju isprzite beli luk, dodajte sargarepu isecenu na tanke kolutove, grasak i crni luk. Przite sve zajedno oko tri minuta. Iz ljute papricice izvadite semenke, sitno je iseckajte i zajedno s pirincem dodajte u tiganj. Przite jos tri minuta. Kada bude gotovo, zacinite soja sosom.
Prijatno!
Carska pašteta
Sastojci za 4 porcije
500 g pilećeg belog mesa
500 g pileće džigerice
5 tvrdo kuvanih jaja
150 g putera
1 glavica crnog luka
1 kašičica senfa
so i
biber po ukusu
Priprema
Belo meso i džigericu izdinstati na malo masnoće. Kada se gotovo ohladi, dodati puter, iseckan crni luk, senf, barena jaja pa sve to dva puta samleti na mašini za mlevenje mesa. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Formirati u željeni oblik. Posuti sa sitno seckanim prepečenim lešnicima.
Služiti hladno uz tost, krekere, i dr.
Punjeni paradajz
Sastojci
300 g fete
100 g praske sunke
5 paradajza srednje velicine
persun
Priprema jela:
Operite paradajz, malim ostrim nozem mu odsecite vrh, pa sredinom izdubiti sredinu. Fetu izdrobite ili isecite na kockice, na kockice seckanu sunku i malo persun. Pripremljenim nadevom punite paradajz i dekorisite persunom.
Kineske rolnice
Sastojci
500 g kora za pitu
500 g povrca(kupus,sargarepa,celer, praziluk)
cen belog luka
komad svezeg djumbira
kisela jabuka
2 kasike soja sosa
kasicica meda
malo mesavine zacina za kinesku hranu
3 kasike ulja
3 kasike vrele vode
so i biber
Izrendajte kupus, a sargarepu, celer i jabuku isecite na rezance. Prazi luk isecite na kockice i kratko ga proprzite na ulju. Dodajte seckani beli luk, proprzite minut i potom dodajte ostale sastojke. Proprzite kratko, zacinite i promesajte. Kore isecite na komade zeljene velicine, poprskajte mesavinom ulja i vode, stavite fil i zavijte kao sarme. Przite u vrelom ulju i ocedite na papirnom ubrusu.
Brusetta
Sastojci
8 kriski baget hljeba, veci
biber
so
3 kasike maslinovog ulja
1 kasika seckanih listica bosiljka
1 cesanj belog luka
350 gr zrelog paradajza
2-3 listica bosiljka
Oblozite tepsiju papirom za pecenje i zagrejte rernu.Operite paradajz, polozite ga na kratko u kipucu vodu i isperite pod hladnom vodom. Oljustite ga, ocistite i isecite na sitne kockice.Oljustite beli luk, sitno iseckajte i pomesajte sa seckanim bosiljkom, maslinovim uljem i paradajzom. Pobiberite i posolite po ukusu.Baget kriske polozite na papirom za pecenje oblozenu tepsiju. Stavite tepsiju u rernu i prepecite bagete.
Vreme pecenja: oko 5 min.Premestite kriske hleba na tanjire za sluzenje. Rasporedite smesu od paradajza po njima, ukrasite listicim bosiljka i odmah posluzite.
PANIRANE PAPRIKE
Sastojci
16 pecenih paprika
300 g sira
300 g salame
5 jaja
brasno
prezla
SO,VEGETA,BIBER
PAPRIKE ISPECI,OLJUSTITI I OCISTITI OD SEMENKI.MALO OSTAVITI DA SE OHLADE PA ZATIM MALO POSOLITI .
SALAMU SECKATI NA KOCKICE ILI MOZE SE I NARENDATI PA POMESATI SA SIROM I 2 JAJETE.TO SVE DOBRO POMESATI I POSOLITI PO UKUSU.
PAPRIKE NAPUNITI TIM FILOM.ZATIM UVALJATI U BRASNO,JAJE I PREZLU.PRZITI NA MAST ILI ZEJTIN.
MOZE SE POSLUZITI I HLADNO I VRUCE.
Slana bajadera
Sastojci
100 g kikirikija
1 kg sira
125 g putera
100 g sira za ukrasavanje
2 kasike ajvara
150 g sunke
so i crni biber
Mikserom umutiti puter, dodati sitno izrendan 1 kg sira i mesamo kasikom dok se puter i sir ne sjedine. nastavimo da mutimo mikserom. Podelimo smesu u tri suda. U prvi dodamo 1 kasiku ajvara, a u drugi sud dodamo sunku iseckanu na kockice. Predhodno ispecen i oljusten kikiriki sameljemo i dodamo u treci sud.
Na donji deo pravougaone kutije za tortu nanesemo smesu od kikirikija i formiramo pravougaoni oblik. Preko nje nanesemo smesu od ajvara, poravnamo i dodamo smesu od sunke. Ostavimo bajaderu da se ohladi. Poprskamo sitno rendanim sirom. Isecenu bajaderu, serviramo i ukrasimo po zelji
Cigara burek
Sastojci
500 g kora za pitu
300 g mlevenog mesa
300 g sira
2 jaja
1 glavica luka
mirodjija
so i biber
U tiganju sa zagrejanim uljem przimo sitno seckani luk. Dodamo mleveno meso i mirodjiju. Posolimo i pobiberimo. Fil prespemo u veci dubok sud i dodamo jedno jaje i pomesamo.
Drugi fil: U drugi veci dubok sud krupno rendamo sir. Dodamo jedno jaje i mirodjiju.Prvu koru poprskamo mesavinom 150 ml kisele vode i oko 100 ml ulja. Dijagonalno prepolovimo koru, Dobijajuci trougao. Jos jednom prepolovimo koru da dobijemo manji trougao. Ponovo poprskamo mesavinom vode i ulja. Na najsiri deo trougla nanesemo fil od sira, presavijemo krajeve da ne ispada fil i savijamo cigara burek. Postupak ponovimo dok ne potrosimo kore, od kojih pola filujemo sirom, a pola filom od mlevenog mesa.
U tiganj sa zagrejanim uljem przimo burek. Kada porumene, sklanjamo na ciniju oblozenu papirom.
Pogacice
Sastojci
so i biber
ulje
1 prasak za pecivo
200 ml jogurta
2 jaja
1 svezi kavasac
100 ml mleka
200 g kackavalja
150 g krugova sunke
500 g brasna
U dublji sud sitno iseckamo sunku. Dodamo sitno rendani kackavalj i belance. Posolimo i sjedinimo sastojke.
U veci sud sa brasnom dodamo zumance, jogurt, kvasac i prasak za pecivo. Posolimo i zamesimo testo rukom. Odvojimo parce testa, raspljeskamo, prefilujemo i formiremo lopticu. Redjamo u tepsiju. Ponovimo postupak sa ostralim testom. Premazemo mesavinom mleka i zumanceta . Pecemo 30 minuta na 200 C.