» Predjela
» Supe i corbe
» Salate
» Hleb i peciva
» Prilozi
» Glavna jela
» Posna jela
» Deserti
» Pica
» Specijaliteti


Vrati se na Pocetnu

 


Vase recepte sa slikom mozete nam slati na dobro poznati e-mail

 

hitradiosrbija@gmail.com


Svi primljeni recepti bice objaljen u roku od 48 h. Unapred hvala na saradnji.




counter



 


 

Supe i corbe

GUSTA CORBA
800 gr bundevinog mesa
1 glavica luka
1 šargarepa
1 krompir
narendani muškatni oraščić
4 dl supe od povrća
so
biber
1 sok od limuna
maslinovo ulje
1 kisela pavlaka

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckanu šargarepu, krompir i bundevino meso oko 25 minuta, na laganoj vatri. Dodamo kašičicu muškatnog oraščića i zalijemo supom.Začinimo solju, biberom i limunovim sokom.
Kuvamo dok ne provri, pa nastavimo da kuvamo još 25 minuta. Pre serviranja umešamo kiselu pavlaku

Prolecna supica
Sastojci biber so
2 kasike pesto sosa (teglica)
1 l supe (instant)
2 kasike ulja
1 glavica luka
2 sargarepe
1 keleraba
150 gr graska secerca
250 gr belih spargli (moze i iz teglice)
50 gr parmezana u komadu

Spargle oljustiti i odseci drvenaste krajeve ako su sveze. Ako su iz tegle, ocediti ih, pa iseci na komade. Grasak oprati. Kelerabu iseci na prutice. Sargarepu iseci na kolutove, crni luk na kockice.

Zagrejati ulje u velikoj serpi i proprziti luk. Dodati povrce i kratko proprziti. Naliti supu, prokuvati i krckati 10 minuta. Umesati pesto sos, posoliti i pobiberiti.

Servirati supu u cinijicama, posuti izrendanim parmezanom i ukrasiti listicima bosiljka.

Rapska maneštra

Sastojci

biber
persunov list
100 g pšenica
100 g kukuruzno brasno
100 g slanutak
150 g pasulj
100 g slanina
1 glavica crveni luk
1,5 dl maslinovo ulje
vinskog sirćeta

Priprema jela:

Slanutak i pšenicu namočimo navečer a mladi grah prokuhamo i ocijedimo. Na ugrijanu masnoću dodamo sitno sjeckani luk i slaninu narezanu na kockice. Dolijemo vodom i stavimo grah, slanutak, kukuruz i pšenicu. Začinimo solju i paprom i kuhamo dok svi sastojci ne omekšaju. Na kraju dodamo kosani peršin i po želji vinski ocat.

Supa od kunica

Sastojci so
malo ulje
2 dl pavlaka
300 g brašno
lišće persunov list
lišće celer
100 g korabica
75 g persunov list
75 g celer
300 g mrkva
300 g crveni luk
1 kom kunić

Izrendajte kupus, a sargarepu, celer i jabuku isecite na rezance. Prazi luk isecite na kockice i kratko ga proprzite na ulju. Dodajte seckani beli luk, proprzite minut i potom dodajte ostale sastojke. Proprzite kratko, zacinite i promesajte. Kore isecite na komade zeljene velicine, poprskajte mesavinom ulja i vode, stavite fil i zavijte kao sarme. Przite u vrelom ulju i ocedite na papirnom ubrusu.

Goveda Supa

Sastojci nekoliko zrna biber so
800 g mesa (beefsteak)
1 glavica crveni luk
2 karfiol
4 sargarepe
3 praziluk
1 manja celer
3 korena paskanat
3 korena persunov list
1 list loberov list
3 manja krompira

u lonac nasuti 2 l vode, ubaciti povrce zacine i so. Staviti na vatru da provri, kada provri staviti meso i ostaviti da se kuva 70 min.

Nakon 70 min. staviti krompir i kuvati jos jednom 10 minuta. Kuvanu supu procediti i izvaditi meso. Zakuvati supu sa rezancima.

Posebno servirati meso i povrce.

Riblja čorba

Sastojci

Sastojci 1 kg ribe 4 ulje 1 brašno
sargarepe celer persunov list
1 crveni luk 1 limun
1 loberov list
1 pavlaka
1 aleve paprike
biber so

Svežu rečnu ribu, očistiti oprati i iseci na komade. U manji lonac staviti očišćeno povrće, crni luk preseci na pola, lorbeov list, nekoliko zrna bibera i so. Naliti vodom i kuvati dok povrće ne omekša.Potom kroz cedaljku procediti i u istoj vodi kuvati ribu oko 20 minuta. Izvaditi kuvanu ribu, pažljivo odvojiti sve riblje kosti i meso ponovo vratiti u čorbu.U šerpi zagrejati 4 kašike ulja, staviti kašiku brašna, pa kada se brašno uprži, dodati malo aleve paprike, promešati i naliti čorbom.Skinuti sa varte, posuti sitno iseckanim peršunom, dodati malo mlevenog bibera i začiniti kiselom pavlakom, žumancetom i sokom od limuna ili vinskim sirćetom.NAPOMENA: Po zelji ce u vreme kuvanja corbe mogu dodati ljute papricice ili zapržiti ljutom alevom paprikom.

Čorba od pečuraka

Sastojci

250 g sampinjona
50 g sunke
2 pavlaka
1 buter
1 crveni luk
1 limun
1 brašno
1 supe (kocka)
persunov list
so

Na zagrejanom buteru ispržiti sitno iseckan mladi crni luk. Dodati isečene oprane i očišćene šampinjone, sitno isečenu šunku, poklopiti i dinstati dok šmpinjoni ne budu mekaniPotom dodati brašno, pa i njega malo propržiti. Naliti toplom vodom, spustiti kocku za supu, posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati jos 5 minuta od momenta ključanja.Skinuti sa šporeta, malo prohladiti, pa dodati sok od limuna i žumance razmućeno sa pavlakom.Posuti sitno isecenim peršunom.

Čorba od graška

Sastojci

vegeta
ruzmarin
1 paprika
1 paradajz
1 crveni luk
1 dl ulje
2 brašno
100 g kajmak
300 g grasak

Očistiti, iseckati, proprziti luk dok ne porumeni pa mu dodati grašak, doliti vode i dinstati 15 minuta uz dodatak vegete.
Kad grašak omekša dodati brašno,
malo pržiti pa dodati litar vode.

Kad provri u črbu dodati kajmak ili pavlaku i pola kašičice ruzmarina.

Dosoliti ako je potrebno i odmah služiti.
Pre nalivanja vodom grašak se možze ispasirati ako se zeli krem corba.

Bela čorba

Sastojci

ulje
4 griz
150 ml voda
120 ml mlijeko
vegeta
so
loberov list
1 limun

U srednju šerpicu staviti malo ulja i na srednje staviti dok se ne ugreje na šporetu.
Kad se ugreje dodati griz, i propržiti ga dok ne dobije svetlo braon boju.
Onda dodati odprilike 150 ml vode.

Kad malo provri dodati lovorov list i odprilike 120 ml mleka.
Dodati začine po ukusu, zatim iscediti polovinu limuna, staviti da se malo ohladi pre jela.

 

 

 

Najslusaniji internet radio u srbiji

www.tanks.lv/PageRank - Google PageRank


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Specijaliteti
1 kg mlevenog jelenskog mesa od buta 3 kuvana jaja 400 g barenog povrca 5 cenova belog luka 1 dl ulja so i biber   2 mandarine 150 g jogurt 240 g povrce po izboru 250 g kupusa 3/4 l pile 2 mandarine 1 soja sosa 8 feta 2 ulje 2 fazan so 300 g gljive

Disain by Proka

Sva prava zadrzava Hit Radio Srbija