Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckanu šargarepu, krompir i bundevino meso oko 25 minuta, na laganoj vatri. Dodamo kašičicu muškatnog oraščića i zalijemo supom.Začinimo solju, biberom i limunovim sokom.
Kuvamo dok ne provri, pa nastavimo da kuvamo još 25 minuta. Pre serviranja umešamo kiselu pavlaku
Spargle oljustiti i odseci drvenaste krajeve ako su sveze. Ako su iz tegle, ocediti ih, pa iseci na komade. Grasak oprati. Kelerabu iseci na prutice. Sargarepu iseci na kolutove, crni luk na kockice.
Zagrejati ulje u velikoj serpi i proprziti luk. Dodati povrce i kratko proprziti. Naliti supu, prokuvati i krckati 10 minuta. Umesati pesto sos, posoliti i pobiberiti.
Servirati supu u cinijicama, posuti izrendanim parmezanom i ukrasiti listicima bosiljka.
Priprema jela:
Slanutak i pšenicu namočimo navečer a mladi grah prokuhamo i ocijedimo. Na ugrijanu masnoću dodamo sitno sjeckani luk i slaninu narezanu na kockice. Dolijemo vodom i stavimo grah, slanutak, kukuruz i pšenicu. Začinimo solju i paprom i kuhamo dok svi sastojci ne omekšaju. Na kraju dodamo kosani peršin i po želji vinski ocat.
Izrendajte kupus, a sargarepu, celer i jabuku isecite na rezance. Prazi luk isecite na kockice i kratko ga proprzite na ulju. Dodajte seckani beli luk, proprzite minut i potom dodajte ostale sastojke. Proprzite kratko, zacinite i promesajte. Kore isecite na komade zeljene velicine, poprskajte mesavinom ulja i vode, stavite fil i zavijte kao sarme. Przite u vrelom ulju i ocedite na papirnom ubrusu.
u lonac nasuti 2 l vode, ubaciti povrce zacine i so. Staviti na vatru da provri, kada provri staviti meso i ostaviti da se kuva 70 min.
Nakon 70 min. staviti krompir i kuvati jos jednom 10 minuta. Kuvanu supu procediti i izvaditi meso. Zakuvati supu sa rezancima.
Posebno servirati meso i povrce.
Svežu rečnu ribu, očistiti oprati i iseci na komade. U manji lonac staviti očišćeno povrće, crni luk preseci na pola, lorbeov list, nekoliko zrna bibera i so. Naliti vodom i kuvati dok povrće ne omekša.Potom kroz cedaljku procediti i u istoj vodi kuvati ribu oko 20 minuta. Izvaditi kuvanu ribu, pažljivo odvojiti sve riblje kosti i meso ponovo vratiti u čorbu.U šerpi zagrejati 4 kašike ulja, staviti kašiku brašna, pa kada se brašno uprži, dodati malo aleve paprike, promešati i naliti čorbom.Skinuti sa varte, posuti sitno iseckanim peršunom, dodati malo mlevenog bibera i začiniti kiselom pavlakom, žumancetom i sokom od limuna ili vinskim sirćetom.NAPOMENA: Po zelji ce u vreme kuvanja corbe mogu dodati ljute papricice ili zapržiti ljutom alevom paprikom.
Na zagrejanom buteru ispržiti sitno iseckan mladi crni luk. Dodati isečene oprane i očišćene šampinjone, sitno isečenu šunku, poklopiti i dinstati dok šmpinjoni ne budu mekaniPotom dodati brašno, pa i njega malo propržiti. Naliti toplom vodom, spustiti kocku za supu, posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati jos 5 minuta od momenta ključanja.Skinuti sa šporeta, malo prohladiti, pa dodati sok od limuna i žumance razmućeno sa pavlakom.Posuti sitno isecenim peršunom.
Očistiti, iseckati, proprziti luk dok ne porumeni pa mu dodati grašak, doliti vode i dinstati 15 minuta uz dodatak vegete.
Kad grašak omekša dodati brašno,
malo pržiti pa dodati litar vode.
Kad provri u črbu dodati kajmak ili pavlaku i pola kašičice ruzmarina.
Dosoliti ako je potrebno i odmah služiti.
Pre nalivanja vodom grašak se možze ispasirati ako se zeli krem corba.
U srednju šerpicu staviti malo ulja i na srednje staviti dok se ne ugreje na šporetu.
Kad se ugreje dodati griz, i propržiti ga dok ne dobije svetlo braon boju.
Onda dodati odprilike 150 ml vode.
Kad malo provri dodati lovorov list i odprilike 120 ml mleka.
Dodati začine po ukusu, zatim iscediti polovinu limuna, staviti da se malo ohladi pre jela. |